Corporate Finance Partner

Finiconsult B.V. F-Waarderingssoftware

Geachte .....,

U ontvangt dit bericht omdat u in het verleden F-Waarderingssoftware heeft gekocht of een demo-versie gedownload. Hierbij het laatste nieuws over risicopremies.

Laatste Risicopremie 2016 nu beschikbaar.
Met dank aan een uiteindelijk matige koersstijging in 2015, gaat de Nederlandse risicopremie voor aandelen toch iets omhoog van 3,93% voor 2015 naar 4,66% voor 2016. Hier volgt het historisch overzicht risicopremies: 2016: 4,66, 2015: 3,93%, 2014: 4,21%, 2013: 3,07%, 2012: 3,90% en 2011: 5,75%. Alle calculaties berekend op basis van het grootst mogelijke aantal jaren sinds 1900 met als methode het ongewogen gemiddelde van alle berekeningsmethodes.

Het primaire effect van QE is inmiddels uitgespeeld. De zeer lage 'risicovrije' rentevoet steeg zelfs van 0,47% naar 0,52%. Samen derhalve rond 5,18% vergoeding voor de component eigen vermogen bij ondernemingswaardering. Andere financieringsbronnen dan eigen vermogen komen gaandeweg meer en goedkoper beschikbaar, zeker voor grotere ondernemingen. Leverage heeft daardoor verlagende effecten. Wanneer die vooralsnog uitgesloten worden, resulteert dus ook een WACC van 5,18%, ofwel omgekeerd een theoretische PE van 19,3. Dit overschrijdt nog steeds de feitelijke PE in Nederland en andere Europese beurzen. Op 20-1-2016 had de AEX bijv. een ongewogen PE van 16,9.

Zo beredeneert kan de recente scherpe daling van bijna alle beurskoersen niet gerechtvaardigd worden door zorgen over China en prijsdalingen bij grondstoffen. Via leverage effecten kan deze theoretische PE best nog wat hoger uitkomen dan de waargenomen PE. Uit de historie blijkt bovendien dat omslagpunten op de beurs pas starten als de feitelijke PE de theoretische PE ruim overschrijdt.

Aldus lijkt momenteel het risico van een beurskrach gering. De korte termijn gokkers op alsmaar stijgende beurskoersen in al hun vermommingen kregen lik op stuk en velen haakten af. De lange termmijn beleggers likken alleen hun wonden. Pas als de korte termijn gokkers massaal terugkeren en/of het centrale bankenbeleid hun lage rente beleid scherp bijsturen, komt een omslag scenario weer binnen bereik. Weliswaar doen toezichthouders hun best om beleggen in aandelen als risicovol te beperken maar het huidige 3,3% dividendrendement (op de AEX) vergeleken met 0,52% rendement staatsobligaties is onweerstaanbaar.

Een gratis demo F-Waarderingssoftware (zonder rekenfaciliteit) met alle beschikbare calculatiemethodes kan worden gedownload van Finiconsult's website door te klikken op de link: Gratis Software. De allerlaatste versie 8 met de allerlaatste risicopremies kunt u daar online kopen met de link: Bestel Software.

Met vriendelijke groet,

Finiconsult B.V.
Klik hier voor nadere informatie.
Indien u geen mails meer wenst te ontvangen, hoeft u alleen maar te klikken op: Verwijderen.