Corporate Finance Partner

Finiconsult B.V. F-Waarderingssoftware

Geachte .....,

U ontvangt dit bericht omdat u in het verleden F-Waarderingssoftware heeft gekocht of een demo-versie gedownload. Hierbij het laatste nieuws over risicopremies.

Laatste Risicopremie 2015 nu beschikbaar.
Ondanks stevige koersstijgingen de laatste jaren, gaat de Nederlandse risicopremie voor aandelen toch iets omlaag van 4,21% voor 2014 naar 3,93% voor 2015. De oorzaak van deze daling zit in de korte termijn voorspellingsmethode. Met dank aan het QE beleid van de ECB lieten obligaties in 2014 een ongebruikelijk hoog rendement zien door de rentedalingen. Hoger dan het toch al hoge aandelenrendement. Bij korte termijn voorspellingen hakt dat er flink in. Hier volgt het historisch overzicht risicopremies: 2015: 3,93%, 2014: 4,21%, 2013: 3,07%, 2012: 3,90% en 2011: 5,75%. Alle calculaties berekend op basis van het grootst mogelijke aantal jaren sinds 1900 met als methode het ongewogen gemiddelde van alle berekeningsmethodes.

Dank zij QE daalde ook de lage 'risicovrije' rentevoet van 1,71% naar 0,47%. Samen derhalve rond 4,40% vergoeding voor de component eigen vermogen bij waarderingen van ondernemingen. Of het centrale banken beleid voor lage rentes de economie aanjagen of ook onderaardse heidebrandjes, is voer voor economen. Andere financieringsbronnen dan eigen vermogen komen gaandeweg meer en goedkoper beschikbaar, althans voor grotere ondernemingen. Leverage heeft daardoor verlagende effecten. Wanneer die vooralsnog uitgesloten worden, resulteert dus ook een WACC van rond 4,40%, ofwel omgekeerd een theoretische PE van bijna 22,7. Dit overschrijdt momenteel nauwelijks de feitelijke PE in Nederland en andere Europese beurzen. Op 18-3-2015 had de AEX bijv. een ongewogen PE van 22,5.

Zo beredeneert kan het aandelenfeestje dus nog even doorgaan. Bouw in deze WACC bijv. wat leverage effecten in. Dan kan de waargenomen PE best nog wat hoger uitkomen dan deze theoretische PE. In 2006 bijv., vlak voor de crisis, was de WACC 8,20% met een theoretische PE van 12,2 en de feitelijk PE AEX 15,98. Een waarschuwing is echter op zijn plaats. De huidige WACC wordt sterk beïnvloed door het centrale bankenbeleid van lage rente. Dat kan van de ene dag op de andere omslaan als de centrale banken proberen c.q. gedwongen worden zich uit hun QE spagaat te ontworstelen. De koersstijgingen van aandelen in de laatste jaren, trekt gokkers aan op de aandelenmarkt en de lage rente maakt acquisities aantrekkelijker. De nu weer populaire turbo's, speeders, boosters etc. rekenen met bijna 100% leverage. Dat maakt beleggen in aandelen best interessant bij lage rente en vrijwel constant stijgende koersen. Het huidige 3,5% dividendrendement maakt zelfs conservatieve vormen van effectenfinanciering interessant bij lage rentestanden. Daarnaast lijken alternatieve beleggingen zoals obligaties, deposito's, onroerend goed etc. weinig attractief momenteel wat het aandelenfeestje extra opwarmt.

Maar de theorie rond de WACC gaat uit van een reële economie met reële leverage zonder artificiele factoren en stijgend gokgedrag. De artificiele factor QE naast een toenemend aantal 'gokkers' op stijgende koersen, veroorzaken nu gecombineerd een hoger dan gebruikelijk omslagrisico.

Een gratis demo F-Waarderingssoftware (zonder rekenfaciliteit) met alle beschikbare calculatiemethodes kan worden gedownload van Finiconsult's website door te klikken op de link: Gratis Software. De allerlaatste versie 8 met de allerlaatste risicopremies kunt u daar online kopen met de link: Bestel Software.

Met vriendelijke groet,

Finiconsult B.V.
Klik hier voor nadere informatie. Ook als u een (wederzijdse) link wenst op onze site.
Indien u geen mails meer wenst te ontvangen, hoeft u alleen maar te klikken op: Verwijderen.